Krone/ fasett

Tannbehandling


Krone brukes når mye av tannen er ødelagt. Store fyllinger vil da ofte ha en usikker prognose, og det vil være en bedre løsning på lang sikt, å lage en krone. En krone består ofte av en edelmetall kjerne, dekket med porselen. Kroner til fortenner består stort sett kun av porselen. Fargen vil tas ut i fra den opprinnelig tannens farge.

I første økt vil tannen bli slipt til, for å gjøre plass til kronen. Deretter vil det bli tatt avtrykk/avstøpning av tennene, både overkjeven og underkjeven. Teknikker vil så fremstille kronen, og etter ca 7-10 dager er den ferdig. Så sementeres kronen fast hos tannlegen. Kronen vil ikke skille seg ut fra de andre tennene.

Ved fasett må man også slipe til tannen, ta avtrykk/avstøpning, men noe mindre enn ved krone. Den blir fremstilt av tannteknikker. Forskjell på en fasett og krone, er at fasetten er kun et skall av porselen, og dekker ikke hele tannen. Prosessen er veldig lik det man gjør ved krone.

Både med kroner og fasetter kan man til en vis grad forandre bitt og form. Men dette kommer veldig an på hvordan det ser ut pr i dag. For å finne ut om dette er den rette behandlingen for pasienten, må man komme til en undersøkelse først.