Syreskader

Syreskader (erosjonsskader) er et problem som vi ser mer av i dagens samfunn
enn tidligere. Det er speielt på yngre personer vi ser problemet, og drikke- og spisevaner med brus og småspising mellom måltider har mye av skylden. Personer som lider av spiseforstyrrelser (med oppkast) kan også få syreskader pga magesyre som kommer opp.

Sure drikker som brus (også lettbrus), sportsdrikker og juice utsetter tennene for et kjemisk syreangrep som etser vekk tannemaljen.

Tennene vil ettervert bli gradvis svakere, mindre og mer mottakelig for hull. Det dannes også groper i tennene, og man kan få plager med ising i tennene. det er derfor viktig å ikke spise eller drikke (gjelder ikke vann) mellom måltider. Unngå å drikke en brusflakse utover en hel dag, for da vil tennene konstant være under syrepåvirkning.
Puss ikke tennene rett etter inntak av sure drikker eller etter oppkast, da dette vil være med på å slipe bort emaljen og kan gi pusseskader. Skyll derfor tennene med vann, og vent en 1/2 times tid før tannpuss. Fluorskylling vil være med på å forebygge isingen.

Forebygging av syreskader er å holde seg unna syrlige frukter og drikker. Hvis skaden har blitt stor så er det fyllinger, fasetter og kroner som kan være behandlingen.

Tips for å forebygge Syreskader:


  1. Benytt vann som tørstedrikk mellom måltidene og om natten.
  2. Begrens smådrikking av sure drikker. Drikk heller opp alt med en gang.
  3. Vent minimum 30 minutter med å pusse tennene etter du har drukket/spist sist.
  4. Bruk en tilpasset myk tannbørste, og reduser pussetrykket.