Tanngnissing (Bittskinne)

I perioder hvor vi er stresset og spent i musklene, vil dette også gjelde kjeveleddet og muskulaturen rundt. Man går å biter tenner sammen eller gnisser tennene mot hverandre. Ofte gjøres dette ubevist og om natten, og du våkner med stive og ømme kjeveledd eller hodepine. Da er bittskinne ofte løsningen.

Det finnes 2 varianter av bittskinne. En som kalles NTI skinne og som sitter kun på fortennene i overkjeven. Denne lages mens du sitter i stolen, og du får den med hjem samme dag.

Den andre bittskinnetypen dekker alle overkjevetennene. Ved denne bittskinnen må man ta avtrykk/ avstøp som sender teknikker. Og få den utlevert ca 1 uke etter. Den kan lages i tre varianter : helt myk, myk inni/hard utenpå eller helt hard.

Hva som er best for den enkelte, må tannlegen i samråd med deg avgjøre. Begge skinnetypene virker som "støtdempere" på kjever og muskulatur og hindrer trykk når du biter sammen. En bittskinne beskytter også tannslitasjen som oppstår når tennene gnisser mot hverandre. Ved fremstilling av bittskinne følger også instruksjoner om avspenningsøvelser.
NAV refunderer deler av beløpet på hard bittskinne.